Werken in een mannen kledingwinkel

Als je werkt in een winkel heb je het altijd druk, er is altijd wat te doen. Ik heb drie jaar in een mannenkledingzaak gewerkt en heb het daar ontzettend naar mijn zin gehad. Ik werkte in een nette heerenzaak met dure kleding die ik zelf met het baantje nooit zou kunnen kopen. Toch is het wel leuk om op deze manier toch in contact te komen met het wereldje van luxe kleding.

Waarom koos je er specifiek voor om bij een luxe mannen kledingwinkel te gaan werken?

Ondanks dat ik het nooit echt makkelijk kon betalen had ik vaak wel een voorkeur voor duurdere kleding. Voordat ik in deze kledingwinkel begon te werken heb ik verschillende bijbaantjes gehad waarbij ik veel werkte zodat ik geld opzij kon zetten. Ik moest er dan vaak lang voor werken, maar dan kocht ik uiteindelijk naast al mijn betaalbare kleding één keer in de vijf a zes maanden een veel te duur kledingstuk. Ik krijg daar echt een kick van en voel me gewoon ontzettend goed als ik in die kleding loop. Na mijn bijbaantjes als vakkenvuller en ober ben ik dan ook gaan solliciteren op deze winkel vacature. Nu kan ik deze kleding nog steeds niet betalen, maar ik kan er in ieder geval wel mee werken.

Wat vind je het leukste aan je werk in een mannen kledingwinkel?

Het leukste vind ik dat je zoveel leert over stijl en etiquettes. Bijvoorbeeld dat je bij een smoking nooit een horloge mag dragen. Bovendien loop je voorop wat de trends betreft. De luxere modehuizen bepalen vaak de trends voor de komende seizoenen, waarna de ‘gewone’ modehuizen hier betaalbare varianten op maken voor het gros van de bevolking. Deze modekennis breng ik niet alleen over op onze klanten, maar gebruik ik ook om mijn eigen stijl te bepalen. Ondanks dat ik regelmatig goedkopere winkels af ga voor mijn kleding, weet ik wel hoe ik het moet matchen en daar krijg ik dan ook regelmatig complimenten over.

Zijn er bepaalde dingen die je minder leuk vindt aan je werk?

Ik moet zeggen, ik vind bijna alles wel echt heel leuk aan mijn werk. We hebben heel veel vaste klanten die ook erg vriendelijk zijn en graag geholpen willen worden. Helaas blijf je toch altijd hebben dat je soms wat minder leuke klanten in de winkel krijgt. Onze klanten hebben vaak veel geld en soms kan dat nog wel eens naar hun hoofd stijgen. Dan kunnen ze best wel op je neerkijken en doen alsof je ‘maar een simpele verkoper’ bent. Die mensen kan ik niet uitstaan, maar ja dat hoort er nu eenmaal bij.Het merendeel van de tijd is werken in een winkel juist heel leuk, helemaal als het een winkel is die echt bij jou past. Als je van luxe kleding houdt, ga dan in een luxe zaak werken, als je van koopjes houdt, ga dan in een goedkope winkel werken. Je moet wel matchen met je werk en werken is zoveel beter als je jouw werk ook echt leuk vindt.